Algri krumpli
Hozzvalk: 4-5 szemlyre: 60 dkg burgonya, 6 tojs, 60 dkg gesztenyemassza, 15 dkg vaj, liszt, s A meghmozott krumplit fzd meg ss vzben, alaposan szrd le, trd t, hagyd kihlni, keverd hozz kt tojs srgjt s a gesztenyemasszt, s adj hozz kevs st. (A maradk fehrjt a tbbi tojssal s egy kis sval habard ssze, s tedd flre.) A jl kikevert masszt (lisztezett deszkn) nyjtsd ki krlbell egy centi vastagra, s nagy pogcsaszaggatval vagy egy pohr szjval vgj belle korongokat. A tsztadarabokat forgasd lisztbe, majd mrtsd meg az elhabart tojsban, s vajon ssd meg mindkt oldalukat.
Bajor burgonya
Hozzvalk:
. 600 g burgonya . 200 g fott hzisonka . 1,5 dl tejfl . 2 db tojssrgja . 60 g vaj vagy margarin . 0,5 dl tejszn . s, orlt bors
Elksztse:
A burgonyt hjban megfozzk, mg melegen meghmozzuk, s ha kihult, karikkra vgjuk. A hzisonkt apr kockkra daraboljuk. A tejflt a tejsznnel, a tojssrgjval, a sval s az orlt borssal sszekeverjk, majd hozzadjuk az eloksztett burgonyt s a sonkt. Tuzll ednyt a vajjal vagy margarinnal kikenjk, kevs zsemlemorzsval megszrjuk, s a keverket belentjk, tetejre morzsoljuk a maradk zsiradkot, s elomelegtett stoben megstjk. nll telknt vagy kretknt adhatjuk. Tetejt zls szerint reszelt sajttal is megszrhatjuk.
Burgonys cukkinirakottas
Elksztsi id: 32 perc Egy adag: 1735 kJ/415 kcal
Burgonybl s cukkinibl knnyen, gyorsan finom rakottast sthet mikrohullm kszlkben is.
Hozzvalk: 50 dkg burgonya, 30 dkg cukkni, 4 evkanl olvaolaj, s, 30 dkg lgy sajt
Elksztse: 1. A krumplit hmozza meg, s a hjas cukknival egytt olyan vkonyan (kb. 2 millimter) szeletelje fel, mint a chipshez szoks. 2. A zldsgkarikkat felvltva tegye egy mikrohullm ednybe gy, hogy a kzepn egy kis krt resen hagy, ugyanis a mikrban az tel a tl kzepn kevsb puhul. 3. Olajjal locsolja meg, kiss szza. Lefedve, 750 wattal kb. 15 percig vagy 500 wattal kb. 23 percig ssse. Kzben ktszer-hromszor vatosan forgassa t, de gyeljen r, hogy a zldsg mindvgig a tl szln legyen, a kzepre ne kerljn! 4. Vgl a lgy sajtot szeletelje fel, fektesse a zldsgrakottas tetejre, s a legnagyobb teljestmnnyel 1-2 perc alatt olvassza r, de forr grillstbe vagy stbe is teheti e clbl.
Hsos krumplikazal 4 szemlyre
Hozzvalk: 80 dkg burgonya 20 dkg slt vagy ftt hs 1 fej vrshagyma 1-1,5 dl hsleves vaj kevs olaj 1 kvskanl liszt 1 evkanl zsemlemorzsa reszelt sajt s
Elkszts: A meghmozott nyers krumplit tkgyalun, vagy nagy lyuk reszeln reszeld le (a levt csorgasd le), a hst vgd aprra, vagy darld le, a hagymt lehelletnyi olajon pirtsd aranysrgra. Majd ezeket keverd ssze alaposan, szd, s simtsd egy kivajazott tzll tlba. A tetejt hintsd meg a liszttel, locsold meg a hslevessel, szrd meg reszelt sajttal s zsemlemorzsval, majd tedd elmelegtett stbe, s ssd, amg a teteje meg nem pirul. A ttals eltt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.
MUSTROS SLT BURGONYA
Hozzvalk /4 szemlyre/: - 8 db kzepes / 4 nagyobb burgonya (1 kg) - 2 evkanl olaj - 2 evkanl csps mustr - 2-4 gerezd fokhagyma - 1 mokkskanl szrtott kakukkf - s, bors - nhny szl petrezselyem
Elkszts: A burgonykat gondosan megmossuk-sikljuk, szrazra trljk, hosszanti irnyban kettvgjuk, s vgott felletket, mint a pogcsa tetejt, mlyen bevagdossuk. Simra keverjk az olajat a mustrral, hozzadjuk a meghmozott, ttrt fokhagymt, a kakukkfvet, zls szerint st, frissen rlt borsot, s megkenjk vele a fl burgonykat.Nagyobb tzll tlba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk ket, s 180 C-ra elmelegtett stben, mrskelt tzn 40-45 percig, pirosra stjk (ha nagyon pirulna a tetejk, aluflival lazn betakarjuk, de t kell slnik!). A stbl kivve nhny percig hlni hagyjuk, tetejket meghintjk finomra vgott petrezselyemmel, s azonnal tlaljuk.Igazn csak frissen j!Kretknt roston slt, natr hsok, diszntoros mell knlhatjuk, nmagban - vegyes saltval, savanysggal - finom, knny vacsora. TIPP: - rdemes kisebb burgonyaszemekbl kszteni, mert gy rvidebb az elksztsi id. - Kszthetjk gy is, hogy nyersen felkarikzzuk a meghmozott burgonyt, sszekeverjk az ntettel, s stednybe tertve megstjk.
Parolt savanyu kaposzta tort krumplival, husi korettel vagy hurkaval/kolbasszal
Hozzavalok (a mennyisegek emlekezetbol leirva): savanyu kaposzta 1/2 kg krumpli 1/2 kg barmilyen elore bepanirozott hus, vagy hurka/kolbasz 1-2 baberlevel voroshagyma: kis fej hagyma fele 1 mokkaskanal ecet leheletnyi cukor olaj a parolashoz, suteshoz kb. 15 dkg vaj/margarin
Elkszts:
Mielott a savanyu kaposztat feltennenk parolni, feltesszuk hideg vizben az elore megmosott krumplit soval fozni.
A savanyu kaposzta megparolasat azzal kezdjuk, hogy a hagymat apro kockakra vagjuk, olajon addig futtatjuk, amig uveges szinu nem lesz, aztan hozzavagjuk a savanyu kaposztat, osszeforgatjuk a hagymaval, nagyon keves vizet teszunk ra es a baberlevelet (esetleg orolt komenyt), lefedve paroljuk addig, amig meg nem puhul. Idonkent ranezunk, hogy le ne egjen, ha szukseges, a folyadek mennyiseget potoljuk. Nem nagyon jo kavargatni surun, hogy a kaposzta szalas maradjon. Ha ugy nez ki, hogy ehetore parolodott, hozzaadjuk az ecetet, cukrot, kicsit meg paroljuk, hogy a cukor elolvadjon. Kostolas, es mar kesz is.
Amig parolodik a kaposzta, elkeszithetjuk a hust is vagy a hurka/kolbaszt.
Mire elkeszul a kaposzta, a krumpli is megfo, egy villaval ellenorizhetjuk, hogy megpuhult-e elegge. Hideg vizben lehutjuk, megpucoljuk, osszetorjuk krumplitorovel, hozzaadunk vajat, jol eldolgozzuk. |