Pointsman's Homepage
Pointsman's Homepage
Az oldal frisstve:

2016.10.28.
Nem rkezik tbb frissts
Az oldal belthatatlan
ideig nem frissl.
Sajnos a kezdeti lendlet
az vek folyamn

elveszett.
 


2011.08.22.
Keresztny Trtnetek
Nick Vujichic -
No arms, no legs, no worries
s
Nick Vujichic -
Hour of Power
Magyar felirattal

 


2009.07.24.
Online Keresztny Filmek
Unidentified
(Azonostatlan)
Magyar felirattal

 


2009.07.30.
Online Keresztny Filmek
FIREPROOF
(Tzbiztos Hzassg)
Magyar felirattal

 


2009.09.08.
Online Keresztny Filmek
TIMECHANGER
(Id Vltoztat)
Magyar felirattal

 


2009.09.27.
Online Keresztny Filmek
FACEING THE GIANTS
(Vgtelen Hit)
Magyar szinkronnal

 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Fmen
 
Keresztny Trtnetek
 
Receptek
 
Hetek

Hetek

 
j Exodus

j Exodus

 
Holdfzis Jelz
Holdfzis
 
Link Gyjtemny
 
>> Belssgekbl telek

Hagyms-tejfls csrkemj:

Hozzvalk: 50 dkg csirkemj (szv nlkl), 50 dkg vrshagyma, 10 dkg hsos fstlt szalonna, 2 dl tejfl, 1 teskanl majornna, 1 mokkskanl trtt fekete bors, zls szerint kevs s.


Elkszts: A mjdarabokat megmosom, lecspgtetem, majd vkony cskokra vgom. A vrshagymt megtiszttom, s lehetleg ugyanolyan vkonyra karikzom, mint amilyen a csirkemj. A fstlt szalonnt is egszen vkonyka cskokra aprtom, s egy nagy serpenyben a zsrjt kiolvasztom, mikzben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen sljn. A kislt zsr felt tntm egy msik serpenybe. A nagy serpenybe beleszrom a hagymt, kiss megszom, majd fed alatt vegesre prolom. A msik serpenyben a felforrstott olajra rakom a mjcskokat, s folytonosan kevergetve ppen csak addig pirtom, amg az egsz megfehredik. Rszrom a majornnt s a trtt borsot, majd jl sszekeverem, s befedve, azonnal lehzom a tzrl. A fszeres mjat hozzteszem a hagymhoz, ezutn a tejflt is belentve, vatosan tforgatom.
Azonnal knlom. Ha nagytk a csald, ss vzben ftt burgonyt is teszek mell. (Sertsmjbl vagy egyb szrnyas mjbl is elkszthet.)

Mjas-lepny:


Hozzvalk: Mj 15 dkg, tojs 2 db, s 1 kshegynyi, bors 5 szem, petrezselyem 2 szl, morzsa 5 dkg, zsr 3 dkg.


Elksztse: Stnk egy darab mjat, ttrjk, vesznk hozz 2 tojssrgjt, kevs st, borsot, pici petrezselymet, zsemlemorzsval sszelltjuk, vgl 2 tojs habjt hozzkeverjk. Kikent s kilisztezett tepsibe kell tenni, s kzepes tznl megstni. Sts utn apr kockkra vgjuk, s feladjuk.

Borj mjszelet:


Hozzvalk: Borjmj 70 dkg, tojs 2 db, morzsa 15 dkg, liszt 3 dkg, s 1 ksh., zsr 1/4 kg.


Elksztse: Brmilyen mjat (lehet borj, brny, vagy malac) vkony szeletekre vgunk. Lisztbe, tojsba, morzsba mrtva, forr zsrban hirtelen kistjk, mieltt kivesszk a zsrbl, kicsit megszzuk.

Mjpuding:


Hozzvalk: Vaj 6 dkg, tojs 4 db, zsemle 1 db, tej 1 dl, borj vagy disznmj 0.25 kg, zsr 5 dkg, hagyma 1/4 fej, petrezselyem 3-4 szl, vaj 5 dkg, bors, s 1-1 kshegynyi, gomba vagy sajt 5 dkg.


Elksztse:  A 6 dkg vajat 4 tojs srgjval habosra kevernk, tesznk bele egy tejben ztatott s ttrt zsemlt, negyed kil ftt, megreszelt borj v. disznmjat, egynegyed reszelt hagymt, finomra vgott petrezselymet, melyet egy kevs zsrban elbb megprolunk, trtt borsot, st, s a 4 tojs kemny habjt. Kikent s lisztezett puding-formban 1 rig fzzk. Vajjal, tejfllel tlaljuk, s meghintjk gombval, vagy reszelt sonkval.

Libamj puding:


Hozzvalk: Liba-, malac-, vagy borjmj 0,25 kg, vaj 5 dkg, borjvel 10 dkg, tojs 5 db, zsemle 1 db, szalonna 5 dkg, s, bors 1-1 ksh., hagyma 1/4 fej, citrom 1 db.
(Lehet borj vagy malacmjbl is kszteni. Egy negyed kil mjat megfznk, flretesszk hlni, majd szitn ttrjk, vagy megreszeljk, - ez knnyebb.)


Elksztse: Egy kislt libamjat apr kockkra vgunk, kevs vajban megproljuk. Tesznk hozz 10 dkg borjvelt, ezt elbb megabljuk, ttrjk, tesznk bele pici reszelt hagymt s kis st. Ez alatt bekevernk 5 tojs srgjt, egy tejben ztatott s ttrt zsemlt, st, borsot, pici szerecsendi virgot, kevs finomra kockzott szalonnt is. Azutn a habot beletesszk, s legutoljra sszekeverjk a mjjal knnyedn. Gzben, puding-formban, egy rig fzzk.

nizsos csirkemj:


Elksztse: A szp egyforma csirkemjakat reszelt gymbrrel, zzott fokhagymval rlt csillagnizzsal s cukorral zestjk. Fehrbort s szjamrtst sszeforralunk, s a csirkemjakat beleproljuk. Kihtjk, s 24 rn keresztl pcoljuk.

Birsalms csirkemj:


Hozzvalk: 8 db csirkemj, 1 kzepes nagysg birsalma (vagy birskrte), 5 dkg fstlt szalonna, 1 evkanl liszt, 1 kis fej vrshagyma, 1-2 teskanl cukor, zls szerint s s trtt fekete bors, kshegynyi rlt szegfszeg.


Elksztse: A fstlt szalonnt nagyon apr darabokra vgom, zsrjt kiolvasztom, majd a megtiszttott s hajszlvkony karikkra vgott vrshagymt srgra fonnyasztom rajta. Ezutn hozzteszem a meghmozott, kicsumzott s vkony gerezdekre szeldelt birsalmt. Pirtom nhny percig, majd megszom s fszerezem. Ezutn a birsalmt kiveszem a serpenybl, s melegen tartom. Helyre dobom az elzleg lisztben megmrtott csirkemjakat s ers tzn, hirtelen mindkt oldaln lepirtom. A mjhoz teszem a birsalmt, sszeforralom, s a birsalma savany zt cspp cukorral szeldtem. Prolt rizs illik mell. Csak a tnyron szom.
Elksztsi ideje: 30 perc

Csszr-mj:


Elksztse: Flbevgott csirkemj lebenykket, vagy kell mretre darabolt pulykamjat csavarj bele mustrral megkent bacon- szalonnba. Fogpiszklval t szoktam szrni, hogy ne tekeredjen le a szalonna a mjrl. De ez a mvelet elhagyhat. Cripsbe teszed, s pr perc alatt kszre std. Savanysg, friss kenyr, sr illik mell

Csirkemj bundban:


Hozzvalk: 30 dkg csirkemj, 1 tojs, 1 nagy burgonya, 1 dl tej, 3-4 evkanl finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teskanl vegeta, 1 teskanl majoranna, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 2 evkanl olaj, 1 mokkskanl s, olaj a stshez.


Elksztse: A csirkemjat annyi tiszta, hideg vzbe teszem, amennyi jl ellepi, majd fl rig benne hagyom. Kzben a tojst a tejjel habosra felverem, a fszereket beleteszem, s hozzadom a nyersen meghmozott s megreszelt burgonyt. sszekeverve annyi lisztet keverek hozz, hogy a szoksosnl valamivel srbb palacsintamasszt kapjak. Ezutn beleteszem a megtiszttott s sszezzott fokhagymt, valamint 2 evkanl olajat. A csirkemjat kiszedem a vzbl, szrazra trlgetem, s ujjnyi szles cskokra vgom. Lisztben megmrtom, majd a tsztban megforgatva azonnal b, forr olajba teszem, s szp pirosra megstm mindkt oldaln. A felesleges olajat lecsurgatva, slt burgonyval s saltval vagy savanysggal tlalom.

Csirkemj fehrborban:


Hozzvalk: 40 dkg csirkemj, liszt, s, bors, 4 ek. olaj, 20 dkg szeletelt gomba, 1 zldhagyma vagy kis fej hagyma aprtva, 1 dl szraz fehrbor, 1 dl hsleves, 1 babrlevl, 4-6 ek. aprtott petrezselyem.


Elksztse: A flbevgott mjat megszzuk, borsozzuk, lisztbe mrtjuk. Forr olajban addig forgatjuk, mg minden oldala barnra sl. A mjat szedjk ki, tegyk az olajba a gombt, kevergetve proljuk puhra. A gombt s mjat tegyk tzll ednybe. Az olajban proljuk meg a hagymt, adjuk hozz a bort, hslevest, babrt, forraljuk fel. ntsk a gombs mjra, s jra forraljuk fel. Fedjk be, s forr stben sssk 15 percig. Petrezselyemmel meghintve, rizskrettel tlaljuk.

Csirkemj naranccsal:


Hozzvalk: 50 dkg csirkemj, 1 kzepes nagysg narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkskanl majornna s borsmenta, zls szerint s s trtt fekete bors.


Elksztse: A csirkemjat sztszedem (a szveket levesbe fzm) s cskokra metlem. A megmelegtett vajon hirtelen tstm, rcsavarom a narancs levt s kevs narancshjat is reszelek bele. A tbbi fszerrel jl sszeforralom, majd burgonyalngossal vagy burgonyakrokettel knlom. Csak a tnyron szabad megszni!
Elksztsi ideje: 20 perc

Csirkemj psttom:


Hozzvalk: 1 kg csirkemj (szvvel egytt 1,5 kg), s, 12 szem bors, 8 szem borkabogy, 10 szem zldbors (ss lben), 1 mokkskanl morzsolt kakukkf (vagy 2 szl friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg fstlt bacon, 3 dkg vaj.


Elksztse: A mjat megtiszttva vegtlba tesszk, szzuk, borsozzuk, hozzadjuk a borkt, kakukkfvet, zldborsot. Brandyvel meglocsoljuk, s lefedve egy jszakra a htbe tesszk. Egy 1,5 l-es szgletes formj ednyt kiblelnk szalonnval olyan mdon, hogy a szalonna szeletek tllgjanak a peremn, hogy ksbb be lehessen fedni a mjat. A pclbl kivesszk a mjat, lecsepegtetjk, majd a formba tesszk a szalonnra. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd rhajtjuk a szalonna szeletek kihajl szlt. A formt egy tepsibe tesszk, amibe elzetesen vizet raktunk, majd elmelegtett stben 1 rn t, gzljk 180 fokon. Ezutn kivesszk a stbl, majd aluflit tesznk a tetejre, s egy slyos trggyal lenyomatjuk. A levben kihtjk, majd egy jszakra, hidegre tesszk. Szeletelve tlaljuk, s pirtst adunk mell. Meg lilahagymt szeletelve.

Csirkemj rizott:


Elksztse: Ugyangy kszl, mint a rizses hs. A legegyszerbb, ha prkltet ksztesz a mjbl, megfzd a rizst (lehet gyorsrizs is) s utna sszekevered.  Lehet bele tenni zldborst is, de el is maradhat.

Csirkemj roston:


Hozzvalk: 50-60 dkg csirkemj, 15 dkg csszrszalonna, 1 teskanl majornna, trtt fekete bors, s s mustr, zls szerint.


Elksztse: A csszrszalonnt hajszlvkony, de akkora szeletekre vgom, hogy egy-egy mjdarab belefrjen. A mjakat, a szvekrl levlasztom, (ez utbbit levesbe fzm), egyenknt megborsozom, megszrom majornnval, megkenem mustrral, majd egy-egy szalonnaszeletbe gy csomagolom be, hogy ne tudjon sztesni (esetleg hstvel vagy fogpiszklval sszetzm). A felforrstott grillst rcsra szorosan egyms mell teszem a csomagocskkat, majd nhny percnyi sts utn megfordtom. Gzstben is elkszthet, de legalbb 10 percig el kell melegteni a stt. Sok saltval, mrtssal knlom. A tnyron szom.
Elksztsi ideje: 20 perc

Csirkemj stse:


Elksztse: A gyorsfagyasztott csirkemjat hagyjuk felolvadni, s tvoltsuk el rla a szveket (ezeket a levesbe fzzk). 20 deka libahjat vsrolunk, felvel kiblelnk egy kis tzll tlat, rfektetjk sorban a mjat s befedjk a maradk hjjal. Kztesznk egy gerezd megtiszttott fokhagymt, s annyi hslevest ntnk r, hogy teljesen ellepje. Fed alatt, lass tzn 15 percig forraljuk, majd a mjdarabokat kivesszk, s egy tlon szpen elrendezzk. A visszamaradt levet fed nlkl addig forraljuk, mg zsrjra nem slt (ennek jele, hogy a benne maradt fokhagyma pirulni kezd), ekkor a tzrl levve kshegynyi pirospaprikval zestjk. Leves szrn keresztl rntjk a tlra rakott mjra. Hideg helyen hagyjuk llni, mg a zsr megdermed.

Csirkemjas krokett:


Hozzvalk: 2 csirkemj (12-15 dkg), 4 evkanl burgonyapehely, 2 dl tej, 1 tojs, 1 evkanl tejfl, 1 csokor petrezselyemzld, 1-1 mokkskanl majornna s s, kshegynyi rlt gymbr, 1 dl olaj a stshez.


Elksztse: A tojst habosra verem a tejjel, majd a burgonyapehelyre ntm. A csirkemjat nagyon apr kockkra vgom, s a finomra metlt petrezselyemzlddel a burgonys masszhoz teszem. Megszom, megszrom a tbbi fszerrel s belekeverem a tejflt. Az egszet jl sszedolgozom, s nhny percig pihentetem. A massznak formzhatnak kell lennie. (Ha nem elg sr, mg egy kevs burgonyapelyhet teszek hozz, ha pedig tl sr, kevs tejjel hgtom.) Az olajat megforrstom, s benne a vizes kzzel formlt kis kroketteket mindkt oldaln pirosra stm. Hideg majonzes mrtssal s prolt zldsggel knlom.
Elksztsi ideje: 25 perc

Csirkemjas palacsinta:


Hozzvalk: 50 dkg csirkemj, 10 dkg liszt, 2 tojs, 2 dl tejfl, 10 dkg reszelt parmezn sajt, 3 dl tej, 2 dl szdavz, fl dl olaj, trtt bors s s zls szerint.
Elksztse: A csirkemjat (a szvekkel egytt) forrsban lv vzbe dobom, majd 3 percnyi forrals utn levtl leszrm, s hlni hagyom. Kzben elksztem a tsztt: a tojsokat habosra verem, simra keverem a liszttel, a tejjel, a szdavzzel, a sval, a trtt borssal. A kihlt mjat ledarlom, s az olajjal egytt a palacsintatszthoz keverem. Ha a massza tl sr, kevs szdavzzel hgtom, ha nem elg sr, kis lisztet keverek hozz. (Leggyorsabb, ha turmixgpbe teszem az egszet, s ppesre forgatom, gy a mjat sem kell kln megdarlni.) 10 percig pihentetem. Kzben egy mly, kerek tzll tlat kiolajozok, a stt begyjtom. Az els palacsinta stse eltt pici olajjal bekenem a serpenyt. Tbbszr nem kell olajozni, a tbbi palacsinta "nmagt" olajozza. A kislt palacsintkbl egyet a tl aljra fektetek, s vkonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megszott tejfllel. Erre palacsinta kerl. A rtegezst addig folytatom, amg elfogy a hozzval. A tetejr!
 e sajtos tejflnek kell kerlnie. A tlat fedetlenl beteszem a forr stbe, s kzepes lngon annyi ideig pirtom, amg a teteje szp srgsbarnra nem sl. Tlalskor cikkeket vgok belle (mint a tortbl szoks). Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Elksztsi ideje: 50 perc

Csirkemjas psttom:


Hozzvalk: 6 szemlyre: 10 dkg friss gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evkanl margarin, 1 evkanl brandy, 3 evkanl vaj, 30 dkg csirkemj, 1 kvskanl majornna.


Elksztse: A gombt s a hagymt megmossuk, lecsepegtetjk, aprra vgjuk. A hagymt megfonnyasztjuk a margarinon. Hozzadjuk a gombt, s szintn megfonnyasztjuk. Flretesszk, hogy sszerjenek. A brandyt felmelegtjk. A vajat megolvasztjuk. Elkszts: A csirkemjat nagy lngon hirtelen megstjk (bell mg rzsaszn maradjon). zls szerint szzuk, borsozzuk, majornnval fszerezzk. Hagyjuk langyosra kihlni.  A mjat ppesre darljuk. Hozzadjuk a brandyt, a csirkemj levt, a vajat, s ismt sszeadjuk. Belekeverjk a hagyms gombt, s zls szerint fszerezzk. tlaltlba ntjk, s kb. 2 rt llni hagyjuk.

Csirkemjjal tlttt gomba:


Hozzvalk: 6 db csirkemj szv nlkl (azt levesbe fzm), 8 db alma nagysg gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetleg tbbfle), 5 dkg fstlt szalonna, 2 dl tejfl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzld, 1 tojs, 1 kupica konyak, kshegynyi psttomfszer, s zls szerint.


Elksztse: Elszr elksztem a tltelket: a csirkemjakat forrsban lv vzbe dobom, s az jraforrstl szmtott 3 percig a vzben hagyom, majd lecspgtetem s kihtm. Kzben a tojst habosra verem, sszekeverem a konyakkal, a psttomfszerrel, a finomra metlt petrezselyemzlddel, sval, a tiszttott, zzott fokhagymval, a reszelt sajt felvel meg a nagyon aprra vgott (vagy ledarlt) csirkemjjal, vgl hozzadom a gombk tiszttott, aprra vgott szrt is. A jl megmosott, lecspgtetett gombakalapokat - regkkel felfel - stlemezre rakom egyms mell s a kzepkbe (j vastagon) tltm a mjas tltelket. Ami nem fr a gombba, abbl kis golykat formlok s mellteszem. A tetejket meglocsolom a tejfllel, elosztom rajtuk a hajszlvkony szeletekre vgott fstlt szalonnt. Elmelegtett, forr stben 20 percig stm, majd meghintem a maradk reszelt sajttal, s csak addig pirtom, amg a sajt rolvad. Slt burgonyt s saltt knlok mell, de a palac!
 sintatsztban kisttt, vastag hs zldpaprikaszelet is nagyon j hozz.
Elksztsi ideje: 60 perc

Csirkemjjal tlttt paradicsompaprika:


Hozzvalk: 8 db csirkemj (szv nlkl), 8 db szp, vastag hs paradicsompaprika, 5 dkg fstlt szalonna, 1 kis fej vrshagyma, 2 evkanl olaj, 1 tojs, 2 dl tejfl, 1 mokkskanl majornna, kevs zsemlemorzsa, s s trtt fekete bors, zls szerint.


Elksztse: A paprikkat megmosom, kicsumzom, s a tetejkrl levgok egy "kalapot". A vrshagymt tisztts utn nagyon finomra vgom, majd az olajon srgra fonnyasztom. A hagyms olajra teszem a darabjaira szedett csirkemjat, s fehredsig stm. Ha langyosra hlt, aprra vagdalom (vagy ledarlom), sszekeverem a felvert nyers tojssal, sval, borssal, majornnval, hogy ne tl kemny, de szilrd legyen a tltelk. Betltm a paradicsompaprikkba, majd kikent stlemezre teszem ket. Mindegyik paprikra visszateszem a "kalapjt" s hajszlvkonyra vgott fstlt szalonnval betakarom. Rlocsolom a gyengn megszott tejflt, s elmelegtett, forr stben ropogs-pirosra megstm. Prolt, petrezselymes rizst knlok mell salta ksretben.
Elksztsi ideje: 60 perc

Zsrban slt kacsamj:

Hozzvalk: 20-25 dg libazsr, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, kacsamj

Elksztse: A tejbe beleteszed a felszeletelt fokhagymt s a kacsamjat. 1-2 rt hagyod llni benne. Utna felforrstod a libazsrt, vatosan beleeresztred a kacsamjakat, -vigyzz, mert frcsklhet-, 3-4 percig nagy lngon std, megforgatod, s amikor mr pirosas mindkt fele, akkor kislngra teszed s mg 8-10 percig std. Ennyi id alatt felteheten tsl. Szrd meg hstvel, ha nem ereszt levet ksz. Tedd egy kisebb jnaiba, ntsd r a zsrjt, lehetleg fedje be a zsr a mjat, akkor sokig elll, majd tedd be a htbe. jhagymval, friss ropogs kenyrrel lehet fogyasztani.

Kacsamjsteak:

Hozzvalk: Kacsamj, annyi szelet bacon-szalonna, ahny mjdarabod van, lehetleg vasserpeny, de ha nincs ms is j gondolom.

Elksztse: Begngyld a mjdarabokat 1-1 baconszalonnba s a forr serpenyben tbbszr forgatva tstd. Itt is tvel nzed, hogy mikor ksz. Krumpliprt, szilvabefttet, vagy almabefttet, esetleg ecetes szilvt fokhagymval tltve knlsz hozz.

Borban pcolt mj roston stve:

Hozzvalk: 600 g sertsmj, 3 dl szraz fehrbor, 10 g fokhagyma rlt majornna.

Elksztse: A mjat felszeleteljk. A borba beletesszk a sztzzott fokhagymt s a majornnt, majd ebben a pclben a mjat 6-8 rn t jgszekrnyben rleljk. A lecsepegtetett mjszeleteket tforrstott bordzott ntttvas lapon vagy rostlyon, fasznparzs felett rostlyon, vagy teflonserpenyoben egyb hoforrs felett megstjk. Az elkszlt mjat csak a tnyron szzuk meg. Paprika-paradicsom saltt s mustrt adjunk hozz.

Brassoi csrkezza:


Hozzvalok: 50 dkg csrkezza, 60 dkg ftt burgonya, 0.8 dl olaj, 12 dkg vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fl csokor petrezselyem, rlt bors, s.

Elkzsts: A megtisztitott megmosott csirkezzt szott vzben puhra fzzk s leszrjk.A burgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk s karikra vgjuk. Serpenyben felhevtjk az olajat, az aprra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt s a zzt. Sval, rlt borssal, petrezselyemmel zesitjk s 1-2 percig pirtjuk. Ekkor beletesszk a burgonyt, gyelve arra, hogy ne trjn, pirosra pirtjuk. Savanysggal tlaljuk.

rdngs csrkemj:

Hozzvalk: 50 dkg csrkemjat (szv nlkl ) 5 dkg fstlt szalonnt, 1 dl szrazbort, 1 evkanl mustrt, kell mg hozz 1 teskanl paradicsompr, cspspaprika, rltbors s zls szerint s.

Elkszts: A vkonyra vgott szalonnaszeletkket megolvasztom, hogy kivnatosan szint vesztse, zsrjt kivnsgunkra kiadja, majd ezekutn rvetem a mjat. Pr percnyi pirts utn finoman kevergetve, hogy egysgesen kivilgosodjon a mj, kell tisztelettel megitatom vrsborral, belekeverem a paradicsomprt  s  a csipspaprikt, megszrom az rlt borssal. sszeforralom, idnknt szeretettel megkavarom, vigyzva,  hogy  sokig  ne melegedjen mert kemny lesz, s csak akkor szom amikor az tel elkszlt!
Burgonyalepny a hozzill kret, de a saltrl sem szabad megfelejtkezni.


Piritott csrkemj:

Hozzvalk: 50 dkg csrkemj kell (szv nlkl) 15 dkg gomba, 2-2 kisebb paradicsom s vrshagyma, 2  gerezd fokhagyma, 3 evkanl olaj, 0,5 dl vrsbor, 1 teskanl konyak, kshegynyi rlt bors, -bazsalikom, -kakukkf, s a vgn zls szerint s.

Elkszts: A forr olajon  aranysrgra pirtott vrshagymra vetett szeletelt gombt fed nlkl pr percig prolom. Ezek utn  rdobom a kockkra vgott paradicsomot s az sszes fszert. Addig pirtom mig mrts srsg nem lesz.  A mrtsra helyezem az aprtott csrkemjat, a zzott fokhagymval lland kevers mellett a mj szne vesztsig (fehredsig) stm, majd alntm a bort s a konyakot. Vgezetl jl sszeforralom s burgonyakrokettel, vagy burgonyalngossal tlalom. Csak a tnyron szom!

Trkonyos mjragu:

Hozzvalk: 50 dkg  csrkemj (sziv nlkl)  2 dl tejszin, 2 db ecetes uborka, 2 paradicsompaprika, 2 tojs, 1 hsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 evkanl liszt, 1 evkanl szritott trkony, 1 mokkskanl majoranna, 0,5 dl olaj, s.

Elkszts: A vkony metltre vgott csirkemjat forr olajon ers tzn lepiritom, hogy szint vesztse, hozzadom a zzott fokhagymt majd fl liter vzzel felntve belemorzsolom  a hsleveskockt s fed alatt felforralom. Kzben a tojsokat habosra verve sszekeverem a liszttel s egy mokkskanllal a forrsba lv telbe szaggatom. Ha a galuska megftt (a levesnk tetejre fel jtt)  hozzadom a kockra vgott paradicsompaprikt s az ecetes uborkt valamint a trkonyt s a majorannt.  Egy-kt percnyi bugyogs utn hozzkeverem a tejszint (a technolgia ismert, remlem) s vgezetl sszeforralom.
Hasbburgonyt knlok hozz.

Csrkemj roston:

Hozzvalk: 50 dg csrkemj, 15 dkg csszrszalonna, 1 teskanl majoranna, rlt bors, s mustr.

Elkszts: A vkony szeletekre vgott csszrszalonnt akkora egysgekre  szabdaljuk, hogy az egyenknt megborsozott, majorannval megknlt , mustrral megkent mjdarabokat belecsomagolhassuk s hogy ne tudjon sztesni hstvel sszetzzk. A felforrstott grillst rcsra  egymsmell tve nhny percnyi  sts utn megfordtjuk. A msik oldal stse majdnem feleannyi  ideig tart. Sok saltval, mrtssal kinljuk. Csak a tnyron szzuk.

Egzotik liba vagy csirke mj:


Hozzvalk: szemlyenknt 2 nagy libamj, vagy 3-4 csirkemj, szegfszeg, 1 nagy fej vrshagyma, 2 evkanl tea vaj,1 dl tej,s.


Elkszts: Az elksztett  mjakat megtzdeljk szegfszeggel. A csirke mjba 2-2 db, a liba mjba 4-5 darabot tehetnk. Vajat forrstunk, aprra vgott vrshagymt megfuttatunk benne. Hozzadjuk a mjat, megpirtjuk hrtelen minden oldalrl.
Kevs tejjel felntjk s lefedve proljuk. Mikor megpuhult zsrjra stjk.
A mjat csak tlals eltt szzuk meg! Trt burgonyval  tlaljuk, s a slt, vajas hagymval. A szegfszegtl nagyon klnleges aromja lesz.

Gombs csrkemj

Hozzvalk: 50 gkg csirkemj, 25 dkg gomba, 10 dkg hsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, olaj, pirospaprika, s, vagy fszerkeverk zls szerint.

Elkszts: A hagymt, a szalonnt apr kockra vgom, vilgosra pirtom. Hozzadom a gombt, majd kis id mlva a mjat. Ha konzerv gombt hasznlok, egyszerre teszem a gombt s a mjat a hagymra. Ha megslt, megszrom kevs pirospaprikval, s fszerezem. Krumpliprvel s tkrtojssal a legfinomabb.

Hagyms csrkemj(ngy szemlyre)

Hozzvalk: 1 kg csrkemj (sziv nlkl), 2 fej hagyma, majoranna, bors, olaj; a krethez: 4-5 nagyobb burgonya, margarin, 1 fej hagyma.

Elkszts: Az olajon megproljuk a hagymt, tesznk bele st (nem sokat) s majorannt. Egytt proljuk a fszerekkel, kzben egy kis vizet is ntnk al. Amikor megvegesedett a hagyma, beletesszk a csirkemjat , hozzadunk vizet (de ne lepje el!) s fzzk. Kzben az aprra vgott krumplit megfzzk, amikor megftt, tesznk r margarint, jl megforgatjuk s rtesszk az aprra vgott hagymt. Takarkon proljuk, amg  t nem veszi a margarin s a hagyma izt.

Mj velencei mdra:

Elkszts: ssze kell vgni 1/2 kg sertsmjat kis kockkra, bele kell tenni 2 nagy fej aprra vgott hagymt, fl mokkskanlnyi st, kevs rlt borsot, egy babrlevelet, 4 evkanl olvaolajat s lass tzn fedvel letakarva fzzk sajt levben 1/2 rat. Egyszer-ktszer meg kell keverni. A letelt id utn hozz kell nteni 1 pohrnyi  (2 dl) szraz fehrbort, 1 evkanalnyi sritett paradicsomot vagy paradicsomlevet, ezzel fel kell forralni egy pillanatra, ha tl hg lenne, akkor nyilt lngon pr percig forralni kell mg, mert a levnek szaftszernek kell lennie. Friss kenyerrel vagy ftt burgonyval lehet tlalni.

Nylmjjal tlttt pulykamell, joghurtos brokkolisaltval:


Hozzvalk (5 szemlyre): 50 dkg pulykamell-fil, 20 dkg nylmj, 1 dl tejszn, 2 tojsfehrje, 1-1 teskanl szrtott kakukkf, morzsolt majornna, rlt fehr bors, s, s 1/2 dl brandy. A brokkolisalthoz: 60 dkg brokkoli, 2 pohr joghurt, 2 evkanl tolaj, s, kevs citroml, rlt bors s kshegynyi szdabikarbna.

Elkszts: A pulykamell-filt kssel sztnyitjuk gy, hogy egy lapot kapjunk belle. Kill szleit levgjuk, a hst kb. 1 cm vastagsgra gyengn kiklopfoljuk, majd szzuk, borsozzuk. A levgott rszeket ktszer tdarljuk, hozzadjuk a tojsfehrjt, a tejsznt, kevs st s borsot, s keverkanllal vagy habvervel ppp keverjk. A ppet vkonyan felkenjk a pulykafilre. Az elzleg konyakkal, kakukkfvel, borssal, majornnval bepcolt s nhny rra htbe tett nylmjat lecsepegtetjk, feldaraboljuk s a pulykamell felnk es rszre hosszban, tmren felhalmozzuk, a hst felgngyljk. A pulykamell-filt elbb szorosan folpack fliba, majd alufliba tekerjk, a kt vgt gondosan lezrjuk. Delikttal zestett, lassan, gyngyzve forr vzbe tesszk, s a hs vastagsgtl fggen 20-40 percig proljuk. Ha ksz, hideg (jeges) vzbe tesszk s kihtjk. Miutn hideg eltel, tancsos a felhasznls eltti este elkszteni, s htbe tenni, mert a tekercs gy jl kifagy, megkt s knny szeletelni. A krtshez a brokkolit kshegynyi szdabikarbnval - hogy zld maradjon - 2-3 percig fzzk, leszrjk s kihtjk. A joghurtot sval, fehr borssal, citromlvel, csipetnyi cukorral s olajjal sszekeverjk, tlalskor a pulykamell-szeletek mell halmozott brokkolira ntjk.

Tejsznben pcolt rntott vaddiszn mj:

Hozzvalk: szemlyenknt 2-3 szelet vaddiszn mj, 3 gerezd fokhagyma a pchoz, + 2 gerezd a tojsba, 2 dl tejszn, liszt, tojs, zsemlemorzsa, s , fehrbors , rlt gymbr, 1/2 dl fehr bor.

Elkszts: A vaddiszn mjat hideg vzben ztatjuk, majd a vizet tbbszr cserljk. A mjrl a nedvessget paprtrlvel leitatjuk. Egyenletes 2 cm vastag szeleteket vgunk . A 2 dl tejsznbe tesszk a  3 gerezd zzott fokhagymt, majd ebbe pcoljuk a mjat nhny rn t. Elksztjk a panirozst. Liszt, felvert tojs, zsemlemorzsa. A felvert tojst nem szzuk, csak a fszerekkel zestjk. A tojshoz sszezzott fokhagymt, fehrborsot, rlt gymbrt s 1/2 dl fehr bort adunk. A szoksos mdon panrozzuk, majd forr olajban stjk - kzepes tznl. A megslt mjszeleteket konyhai paprtrlre szedjk, szzuk. Slt burgonyval, prolt zldsggel forrn tlaljuk.

-=Pacalprklt=-

Hozzvalk:
          1 kg tiszttott marhapacal, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zldpaprika, 5 evkanl olaj, 1 evkanl des-nemes pirospaprika, 1 csipet rlt kmny, 1 mokkskanl szrtott majornna


Elkszts:
          1. A pacalt tbbszr vltott hideg vzben megmossuk, majd hideg vzben feltesszk fni. Amint felforrt, a vizet lentjk rla, s hideg vzben ismt tmossuk. Ezutn kuktban ss vizet forralunk, beletesszk a pacalt, lezrjuk, s kb. 2 ra alatt puhra fzzk. (Ez norml ednyben kb. 4 rt tartana!)
          2. Amg a pacal f, megtiszttjuk a hagymt, a fokhagymt, s aprra vgjuk. A paradicsomot forr vzbe mrtjuk, lehzzuk a hjt s feldaraboljuk. A paprikt megmossuk, kicsumzzuk, felszeleteljk.
          3. A kuktt kihtjk, kivesszk a pacalt, s ceruza vkonysg cskokra vgjuk.
          4. Az olajat egy nagyobb lbasban felforrstjuk, beletesszk a hagymt, kevergetve megpirtjuk, hozzadjuk a pirospaprikt, felntjk kb. egy dl vzzel. Hozzadjuk a pacalt, a fokhagymt, szzuk, borsozzuk, megszrjuk rlt kmnnyel, majornnval, s kb. fl ra hosszat, lass tzn fzzk, hogy az zek jl sszerjenek, s a leve besrsdjn. Ss vzben ftt burgonyval tlaljuk.

-=Pacalprklt (serts krmmel)=-

Hozzvalk:
          2 kg pacal, 2 nagyobb sertskrm, 50 dkg hagyma, majornna, szurokf, borsikaf, bors, s, pirospaprika, 1 dl olaj.

Elksztse:
           A pacalt s a krmt alaposan megtiszttjuk, a pacalt cskokra, a krmt hrom darabra vgjuk. A hagymt vegesre megpirtjuk, majd pirospaprikval megszrjuk s ntnk r egy kis vizet hogy a paprika nehogy legjen. Ekkor beletesszk a cskokra vgott pacalt, s a darabokra vgott krmt. Majd annyi vizet ntnk r amennyi kt hrom ujjnyival ellepi. s lass tzn, idnknt megkeverve krlbell kt rt fzzk. Amikor mr majdnem megftt megfszerezzk, sval, majornnval, szurokfvel, borsikafvel s borssal. A krmt ha mr megftt kivesszk vigyzva r nehogy sztfjn. Ftt burgonyval, vagy petrezselymes burgonyval tlaljuk.

 
SMS-Hrdetsek
 
Mjzik Be-Ki
 

IP

Keress a Weben
Google
 
Time
 
Naptr
2025. Februr
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
<<   >>
 
Szavazs
Egy egszen egyszer krdsre vrok vlaszt: Ki hova szeretne jutni halla utn.
Te hova szeretnl kerlni?

J lenne a Menybe kerlni!
Ht persze, hogy a Menybe fogok!!!
Nem szeretnk a Pokolba kerlni!
Lehet, hogy a Pokol lesz a vge...
Haggy m, n hiszek a reinkarnciba!
Tartzkodom!
Szavazs llsa
Lezrt szavazsok
 
zenfal
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Npszmll
Induls: 2006-02-05
 
Online Userek Az Oldalon

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!