Pizzatészta alaprecept: Hozzávalók 1 nagy tepsi vagy két kerek, 24 cm átmérőjű pizzához: 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: A tejet a cukorral meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, jól elkeverjük, lefedjük, és meleg helyen 10 percig kelesztjük, azaz “felfuttatjuk''.A lisztet, a zsiradékot és a sót egy keverő tálba tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és a robotgép dagasztóspiráljával fényes-hólyagosra kidolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére, kb. 30 percig kelesztjük. Ezután az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovább.
Sonkás-olívás Hozzávalók 2 kerek pizzához: 1 adag pizzatészta, 30 dkg hámozott paradicsom, 20 dkg mozzarella vagy sport sajt, 20 dkg főtt gépsonka, 20-25 szem olívabogyó, 5-6 ek. Olaj, 1 mk. Szárított oregánó.
Előkészítése: Bedagasztjuk a pizzatésztát, kelni hagyjuk. A paradicsomot szétnyomkodjuk. A sajtot felszeleteljük. A gépsonkát vékony csíkokra vágjuk. Az olívabogyókat lecsepegtetjük. A sütőtepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. Fokozat).
Elkészítése: a tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és 2 db 24 cm átmérőjű korongra kinyújtjuk-húzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk, megkenjük olajjal. A tetejükre simítjuk a paradicsomot, elosztjuk rajtuk a sonkát, a sajtot és az olívabogyót, megszórjuk az oreganóval, sóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 25-30 percig sütjük.
Hagymás pizza Hozzávalók 2 kerek pizzához: 1 adag pizzatészta, 1 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 olajos ringli, 10 dkg fekete olívabogyó, 5-6 ek. Olaj, 1 ek vaj vagy margarin, a nyújtáshoz liszt, 1 mk. oreganó (szurokfű).
Előkészítése: A pizzatésztát bedagasztjuk, kelni hagyjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A ringlit és az olívabogyót lecsepegtetjük. A sütőtepsit kikenjük olajjal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő: 3. Fokozat).
Elkészítése: A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, kissé megsózzuk, borsozzuk. A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, és 2 db 22-24 cm átmérőjű korongra kinyújtjuk-húzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Villával megszurkáljuk, megkenjük olajjal, megrakjuk a hagymával, tetejükre rendezzük a ringliket és az olajbogyókat. Megszórjuk az oreganóval, meglocsoljuk a maradék olajjal, és a forró sütőben 25-30 percig sütjük.
Mini pizza Hozzávalók 4 személyre: 1 adag pizzatészta, 30 dkg kelkáposzta, 1 piros húsú paprika, 2 sárgarépa, 1 ek. Olaj, 15 dkg zöldfűszeres krémsajt, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt.
Előkészítése: A pizzatésztát bedagasztjuk és kelni hagyjuk. A kelkáposztát, a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, a paprika magházát kivágjuk és mindkettőt csíkokra vágjuk. A répát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük.
Elkészítése: A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk és minipizzát formázunk belőle. A széleket 2 cm-re felmagasítjuk. Tepsibe rakjuk. Fazékban felforrósítunk olajat. Megpároljuk benne a zöldségeket, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk a krémsajtot a tojást, és a masszát a 4 pizzán elosszuk. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 30 percig – míg a sajt szétolvad sütjük.
|