Hagyms-tejfls csrkemj:
Hozzvalk: 50 dkg csirkemj (szv nlkl), 50 dkg vrshagyma, 10 dkg hsos fstlt szalonna, 2 dl tejfl, 1 teskanl majornna, 1 mokkskanl trtt fekete bors, zls szerint kevs s.
Elkszts: A mjdarabokat megmosom, lecspgtetem, majd vkony cskokra vgom. A vrshagymt megtiszttom, s lehetleg ugyanolyan vkonyra karikzom, mint amilyen a csirkemj. A fstlt szalonnt is egszen vkonyka cskokra aprtom, s egy nagy serpenyben a zsrjt kiolvasztom, mikzben folyamatosan kevergetem, hogy egyenletesen sljn. A kislt zsr felt tntm egy msik serpenybe. A nagy serpenybe beleszrom a hagymt, kiss megszom, majd fed alatt vegesre prolom. A msik serpenyben a felforrstott olajra rakom a mjcskokat, s folytonosan kevergetve ppen csak addig pirtom, amg az egsz megfehredik. Rszrom a majornnt s a trtt borsot, majd jl sszekeverem, s befedve, azonnal lehzom a tzrl. A fszeres mjat hozzteszem a hagymhoz, ezutn a tejflt is belentve, vatosan tforgatom. Azonnal knlom. Ha nagytk a csald, ss vzben ftt burgonyt is teszek mell. (Sertsmjbl vagy egyb szrnyas mjbl is elkszthet.)
Mjas-lepny:
Hozzvalk: Mj 15 dkg, tojs 2 db, s 1 kshegynyi, bors 5 szem, petrezselyem 2 szl, morzsa 5 dkg, zsr 3 dkg.
Elksztse: Stnk egy darab mjat, ttrjk, vesznk hozz 2 tojssrgjt, kevs st, borsot, pici petrezselymet, zsemlemorzsval sszelltjuk, vgl 2 tojs habjt hozzkeverjk. Kikent s kilisztezett tepsibe kell tenni, s kzepes tznl megstni. Sts utn apr kockkra vgjuk, s feladjuk.
Borj mjszelet:
Hozzvalk: Borjmj 70 dkg, tojs 2 db, morzsa 15 dkg, liszt 3 dkg, s 1 ksh., zsr 1/4 kg.
Elksztse: Brmilyen mjat (lehet borj, brny, vagy malac) vkony szeletekre vgunk. Lisztbe, tojsba, morzsba mrtva, forr zsrban hirtelen kistjk, mieltt kivesszk a zsrbl, kicsit megszzuk.
Mjpuding:
Hozzvalk: Vaj 6 dkg, tojs 4 db, zsemle 1 db, tej 1 dl, borj vagy disznmj 0.25 kg, zsr 5 dkg, hagyma 1/4 fej, petrezselyem 3-4 szl, vaj 5 dkg, bors, s 1-1 kshegynyi, gomba vagy sajt 5 dkg.
Elksztse: A 6 dkg vajat 4 tojs srgjval habosra kevernk, tesznk bele egy tejben ztatott s ttrt zsemlt, negyed kil ftt, megreszelt borj v. disznmjat, egynegyed reszelt hagymt, finomra vgott petrezselymet, melyet egy kevs zsrban elbb megprolunk, trtt borsot, st, s a 4 tojs kemny habjt. Kikent s lisztezett puding-formban 1 rig fzzk. Vajjal, tejfllel tlaljuk, s meghintjk gombval, vagy reszelt sonkval.
Libamj puding:
Hozzvalk: Liba-, malac-, vagy borjmj 0,25 kg, vaj 5 dkg, borjvel 10 dkg, tojs 5 db, zsemle 1 db, szalonna 5 dkg, s, bors 1-1 ksh., hagyma 1/4 fej, citrom 1 db. (Lehet borj vagy malacmjbl is kszteni. Egy negyed kil mjat megfznk, flretesszk hlni, majd szitn ttrjk, vagy megreszeljk, - ez knnyebb.)
Elksztse: Egy kislt libamjat apr kockkra vgunk, kevs vajban megproljuk. Tesznk hozz 10 dkg borjvelt, ezt elbb megabljuk, ttrjk, tesznk bele pici reszelt hagymt s kis st. Ez alatt bekevernk 5 tojs srgjt, egy tejben ztatott s ttrt zsemlt, st, borsot, pici szerecsendi virgot, kevs finomra kockzott szalonnt is. Azutn a habot beletesszk, s legutoljra sszekeverjk a mjjal knnyedn. Gzben, puding-formban, egy rig fzzk.
nizsos csirkemj:
Elksztse: A szp egyforma csirkemjakat reszelt gymbrrel, zzott fokhagymval rlt csillagnizzsal s cukorral zestjk. Fehrbort s szjamrtst sszeforralunk, s a csirkemjakat beleproljuk. Kihtjk, s 24 rn keresztl pcoljuk.
Birsalms csirkemj:
Hozzvalk: 8 db csirkemj, 1 kzepes nagysg birsalma (vagy birskrte), 5 dkg fstlt szalonna, 1 evkanl liszt, 1 kis fej vrshagyma, 1-2 teskanl cukor, zls szerint s s trtt fekete bors, kshegynyi rlt szegfszeg.
Elksztse: A fstlt szalonnt nagyon apr darabokra vgom, zsrjt kiolvasztom, majd a megtiszttott s hajszlvkony karikkra vgott vrshagymt srgra fonnyasztom rajta. Ezutn hozzteszem a meghmozott, kicsumzott s vkony gerezdekre szeldelt birsalmt. Pirtom nhny percig, majd megszom s fszerezem. Ezutn a birsalmt kiveszem a serpenybl, s melegen tartom. Helyre dobom az elzleg lisztben megmrtott csirkemjakat s ers tzn, hirtelen mindkt oldaln lepirtom. A mjhoz teszem a birsalmt, sszeforralom, s a birsalma savany zt cspp cukorral szeldtem. Prolt rizs illik mell. Csak a tnyron szom. Elksztsi ideje: 30 perc
Csszr-mj:
Elksztse: Flbevgott csirkemj lebenykket, vagy kell mretre darabolt pulykamjat csavarj bele mustrral megkent bacon- szalonnba. Fogpiszklval t szoktam szrni, hogy ne tekeredjen le a szalonna a mjrl. De ez a mvelet elhagyhat. Cripsbe teszed, s pr perc alatt kszre std. Savanysg, friss kenyr, sr illik mell
Csirkemj bundban:
Hozzvalk: 30 dkg csirkemj, 1 tojs, 1 nagy burgonya, 1 dl tej, 3-4 evkanl finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 teskanl vegeta, 1 teskanl majoranna, 1 mokkskanl trtt fekete bors, 2 evkanl olaj, 1 mokkskanl s, olaj a stshez.
Elksztse: A csirkemjat annyi tiszta, hideg vzbe teszem, amennyi jl ellepi, majd fl rig benne hagyom. Kzben a tojst a tejjel habosra felverem, a fszereket beleteszem, s hozzadom a nyersen meghmozott s megreszelt burgonyt. sszekeverve annyi lisztet keverek hozz, hogy a szoksosnl valamivel srbb palacsintamasszt kapjak. Ezutn beleteszem a megtiszttott s sszezzott fokhagymt, valamint 2 evkanl olajat. A csirkemjat kiszedem a vzbl, szrazra trlgetem, s ujjnyi szles cskokra vgom. Lisztben megmrtom, majd a tsztban megforgatva azonnal b, forr olajba teszem, s szp pirosra megstm mindkt oldaln. A felesleges olajat lecsurgatva, slt burgonyval s saltval vagy savanysggal tlalom.
Csirkemj fehrborban:
Hozzvalk: 40 dkg csirkemj, liszt, s, bors, 4 ek. olaj, 20 dkg szeletelt gomba, 1 zldhagyma vagy kis fej hagyma aprtva, 1 dl szraz fehrbor, 1 dl hsleves, 1 babrlevl, 4-6 ek. aprtott petrezselyem.
Elksztse: A flbevgott mjat megszzuk, borsozzuk, lisztbe mrtjuk. Forr olajban addig forgatjuk, mg minden oldala barnra sl. A mjat szedjk ki, tegyk az olajba a gombt, kevergetve proljuk puhra. A gombt s mjat tegyk tzll ednybe. Az olajban proljuk meg a hagymt, adjuk hozz a bort, hslevest, babrt, forraljuk fel. ntsk a gombs mjra, s jra forraljuk fel. Fedjk be, s forr stben sssk 15 percig. Petrezselyemmel meghintve, rizskrettel tlaljuk.
Csirkemj naranccsal:
Hozzvalk: 50 dkg csirkemj, 1 kzepes nagysg narancs, 5 dkg vaj, 1 mokkskanl majornna s borsmenta, zls szerint s s trtt fekete bors.
Elksztse: A csirkemjat sztszedem (a szveket levesbe fzm) s cskokra metlem. A megmelegtett vajon hirtelen tstm, rcsavarom a narancs levt s kevs narancshjat is reszelek bele. A tbbi fszerrel jl sszeforralom, majd burgonyalngossal vagy burgonyakrokettel knlom. Csak a tnyron szabad megszni! Elksztsi ideje: 20 perc
Csirkemj psttom:
Hozzvalk: 1 kg csirkemj (szvvel egytt 1,5 kg), s, 12 szem bors, 8 szem borkabogy, 10 szem zldbors (ss lben), 1 mokkskanl morzsolt kakukkf (vagy 2 szl friss), 5 cl brandy, 20-25 dkg fstlt bacon, 3 dkg vaj.
Elksztse: A mjat megtiszttva vegtlba tesszk, szzuk, borsozzuk, hozzadjuk a borkt, kakukkfvet, zldborsot. Brandyvel meglocsoljuk, s lefedve egy jszakra a htbe tesszk. Egy 1,5 l-es szgletes formj ednyt kiblelnk szalonnval olyan mdon, hogy a szalonna szeletek tllgjanak a peremn, hogy ksbb be lehessen fedni a mjat. A pclbl kivesszk a mjat, lecsepegtetjk, majd a formba tesszk a szalonnra. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd rhajtjuk a szalonna szeletek kihajl szlt. A formt egy tepsibe tesszk, amibe elzetesen vizet raktunk, majd elmelegtett stben 1 rn t, gzljk 180 fokon. Ezutn kivesszk a stbl, majd aluflit tesznk a tetejre, s egy slyos trggyal lenyomatjuk. A levben kihtjk, majd egy jszakra, hidegre tesszk. Szeletelve tlaljuk, s pirtst adunk mell. Meg lilahagymt szeletelve.
Csirkemj rizott:
Elksztse: Ugyangy kszl, mint a rizses hs. A legegyszerbb, ha prkltet ksztesz a mjbl, megfzd a rizst (lehet gyorsrizs is) s utna sszekevered. Lehet bele tenni zldborst is, de el is maradhat.
Csirkemj roston:
Hozzvalk: 50-60 dkg csirkemj, 15 dkg csszrszalonna, 1 teskanl majornna, trtt fekete bors, s s mustr, zls szerint.
Elksztse: A csszrszalonnt hajszlvkony, de akkora szeletekre vgom, hogy egy-egy mjdarab belefrjen. A mjakat, a szvekrl levlasztom, (ez utbbit levesbe fzm), egyenknt megborsozom, megszrom majornnval, megkenem mustrral, majd egy-egy szalonnaszeletbe gy csomagolom be, hogy ne tudjon sztesni (esetleg hstvel vagy fogpiszklval sszetzm). A felforrstott grillst rcsra szorosan egyms mell teszem a csomagocskkat, majd nhny percnyi sts utn megfordtom. Gzstben is elkszthet, de legalbb 10 percig el kell melegteni a stt. Sok saltval, mrtssal knlom. A tnyron szom. Elksztsi ideje: 20 perc
Csirkemj stse:
Elksztse: A gyorsfagyasztott csirkemjat hagyjuk felolvadni, s tvoltsuk el rla a szveket (ezeket a levesbe fzzk). 20 deka libahjat vsrolunk, felvel kiblelnk egy kis tzll tlat, rfektetjk sorban a mjat s befedjk a maradk hjjal. Kztesznk egy gerezd megtiszttott fokhagymt, s annyi hslevest ntnk r, hogy teljesen ellepje. Fed alatt, lass tzn 15 percig forraljuk, majd a mjdarabokat kivesszk, s egy tlon szpen elrendezzk. A visszamaradt levet fed nlkl addig forraljuk, mg zsrjra nem slt (ennek jele, hogy a benne maradt fokhagyma pirulni kezd), ekkor a tzrl levve kshegynyi pirospaprikval zestjk. Leves szrn keresztl rntjk a tlra rakott mjra. Hideg helyen hagyjuk llni, mg a zsr megdermed.
Csirkemjas krokett:
Hozzvalk: 2 csirkemj (12-15 dkg), 4 evkanl burgonyapehely, 2 dl tej, 1 tojs, 1 evkanl tejfl, 1 csokor petrezselyemzld, 1-1 mokkskanl majornna s s, kshegynyi rlt gymbr, 1 dl olaj a stshez.
Elksztse: A tojst habosra verem a tejjel, majd a burgonyapehelyre ntm. A csirkemjat nagyon apr kockkra vgom, s a finomra metlt petrezselyemzlddel a burgonys masszhoz teszem. Megszom, megszrom a tbbi fszerrel s belekeverem a tejflt. Az egszet jl sszedolgozom, s nhny percig pihentetem. A massznak formzhatnak kell lennie. (Ha nem elg sr, mg egy kevs burgonyapelyhet teszek hozz, ha pedig tl sr, kevs tejjel hgtom.) Az olajat megforrstom, s benne a vizes kzzel formlt kis kroketteket mindkt oldaln pirosra stm. Hideg majonzes mrtssal s prolt zldsggel knlom. Elksztsi ideje: 25 perc
Csirkemjas palacsinta:
Hozzvalk: 50 dkg csirkemj, 10 dkg liszt, 2 tojs, 2 dl tejfl, 10 dkg reszelt parmezn sajt, 3 dl tej, 2 dl szdavz, fl dl olaj, trtt bors s s zls szerint. Elksztse: A csirkemjat (a szvekkel egytt) forrsban lv vzbe dobom, majd 3 percnyi forrals utn levtl leszrm, s hlni hagyom. Kzben elksztem a tsztt: a tojsokat habosra verem, simra keverem a liszttel, a tejjel, a szdavzzel, a sval, a trtt borssal. A kihlt mjat ledarlom, s az olajjal egytt a palacsintatszthoz keverem. Ha a massza tl sr, kevs szdavzzel hgtom, ha nem elg sr, kis lisztet keverek hozz. (Leggyorsabb, ha turmixgpbe teszem az egszet, s ppesre forgatom, gy a mjat sem kell kln megdarlni.) 10 percig pihentetem. Kzben egy mly, kerek tzll tlat kiolajozok, a stt begyjtom. Az els palacsinta stse eltt pici olajjal bekenem a serpenyt. Tbbszr nem kell olajozni, a tbbi palacsinta "nmagt" olajozza. A kislt palacsintkbl egyet a tl aljra fektetek, s vkonyan megkenem a reszelt sajttal elkevert, megszott tejfllel. Erre palacsinta kerl. A rtegezst addig folytatom, amg elfogy a hozzval. A tetejr! e sajtos tejflnek kell kerlnie. A tlat fedetlenl beteszem a forr stbe, s kzepes lngon annyi ideig pirtom, amg a teteje szp srgsbarnra nem sl. Tlalskor cikkeket vgok belle (mint a tortbl szoks). Hidegen is, melegen is nagyon finom. Elksztsi ideje: 50 perc
Csirkemjas psttom:
Hozzvalk: 6 szemlyre: 10 dkg friss gomba, 1 kis fej hagyma, 1 evkanl margarin, 1 evkanl brandy, 3 evkanl vaj, 30 dkg csirkemj, 1 kvskanl majornna.
Elksztse: A gombt s a hagymt megmossuk, lecsepegtetjk, aprra vgjuk. A hagymt megfonnyasztjuk a margarinon. Hozzadjuk a gombt, s szintn megfonnyasztjuk. Flretesszk, hogy sszerjenek. A brandyt felmelegtjk. A vajat megolvasztjuk. Elkszts: A csirkemjat nagy lngon hirtelen megstjk (bell mg rzsaszn maradjon). zls szerint szzuk, borsozzuk, majornnval fszerezzk. Hagyjuk langyosra kihlni. A mjat ppesre darljuk. Hozzadjuk a brandyt, a csirkemj levt, a vajat, s ismt sszeadjuk. Belekeverjk a hagyms gombt, s zls szerint fszerezzk. tlaltlba ntjk, s kb. 2 rt llni hagyjuk.
Csirkemjjal tlttt gomba:
Hozzvalk: 6 db csirkemj szv nlkl (azt levesbe fzm), 8 db alma nagysg gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetleg tbbfle), 5 dkg fstlt szalonna, 2 dl tejfl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzld, 1 tojs, 1 kupica konyak, kshegynyi psttomfszer, s zls szerint.
Elksztse: Elszr elksztem a tltelket: a csirkemjakat forrsban lv vzbe dobom, s az jraforrstl szmtott 3 percig a vzben hagyom, majd lecspgtetem s kihtm. Kzben a tojst habosra verem, sszekeverem a konyakkal, a psttomfszerrel, a finomra metlt petrezselyemzlddel, sval, a tiszttott, zzott fokhagymval, a reszelt sajt felvel meg a nagyon aprra vgott (vagy ledarlt) csirkemjjal, vgl hozzadom a gombk tiszttott, aprra vgott szrt is. A jl megmosott, lecspgtetett gombakalapokat - regkkel felfel - stlemezre rakom egyms mell s a kzepkbe (j vastagon) tltm a mjas tltelket. Ami nem fr a gombba, abbl kis golykat formlok s mellteszem. A tetejket meglocsolom a tejfllel, elosztom rajtuk a hajszlvkony szeletekre vgott fstlt szalonnt. Elmelegtett, forr stben 20 percig stm, majd meghintem a maradk reszelt sajttal, s csak addig pirtom, amg a sajt rolvad. Slt burgonyt s saltt knlok mell, de a palac! sintatsztban kisttt, vastag hs zldpaprikaszelet is nagyon j hozz. Elksztsi ideje: 60 perc
Csirkemjjal tlttt paradicsompaprika:
Hozzvalk: 8 db csirkemj (szv nlkl), 8 db szp, vastag hs paradicsompaprika, 5 dkg fstlt szalonna, 1 kis fej vrshagyma, 2 evkanl olaj, 1 tojs, 2 dl tejfl, 1 mokkskanl majornna, kevs zsemlemorzsa, s s trtt fekete bors, zls szerint.
Elksztse: A paprikkat megmosom, kicsumzom, s a tetejkrl levgok egy "kalapot". A vrshagymt tisztts utn nagyon finomra vgom, majd az olajon srgra fonnyasztom. A hagyms olajra teszem a darabjaira szedett csirkemjat, s fehredsig stm. Ha langyosra hlt, aprra vagdalom (vagy ledarlom), sszekeverem a felvert nyers tojssal, sval, borssal, majornnval, hogy ne tl kemny, de szilrd legyen a tltelk. Betltm a paradicsompaprikkba, majd kikent stlemezre teszem ket. Mindegyik paprikra visszateszem a "kalapjt" s hajszlvkonyra vgott fstlt szalonnval betakarom. Rlocsolom a gyengn megszott tejflt, s elmelegtett, forr stben ropogs-pirosra megstm. Prolt, petrezselymes rizst knlok mell salta ksretben. Elksztsi ideje: 60 perc
Zsrban slt kacsamj:
Hozzvalk: 20-25 dg libazsr, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, kacsamj
Elksztse: A tejbe beleteszed a felszeletelt fokhagymt s a kacsamjat. 1-2 rt hagyod llni benne. Utna felforrstod a libazsrt, vatosan beleeresztred a kacsamjakat, -vigyzz, mert frcsklhet-, 3-4 percig nagy lngon std, megforgatod, s amikor mr pirosas mindkt fele, akkor kislngra teszed s mg 8-10 percig std. Ennyi id alatt felteheten tsl. Szrd meg hstvel, ha nem ereszt levet ksz. Tedd egy kisebb jnaiba, ntsd r a zsrjt, lehetleg fedje be a zsr a mjat, akkor sokig elll, majd tedd be a htbe. jhagymval, friss ropogs kenyrrel lehet fogyasztani.
Kacsamjsteak:
Hozzvalk: Kacsamj, annyi szelet bacon-szalonna, ahny mjdarabod van, lehetleg vasserpeny, de ha nincs ms is j gondolom.
Elksztse: Begngyld a mjdarabokat 1-1 baconszalonnba s a forr serpenyben tbbszr forgatva tstd. Itt is tvel nzed, hogy mikor ksz. Krumpliprt, szilvabefttet, vagy almabefttet, esetleg ecetes szilvt fokhagymval tltve knlsz hozz.
Borban pcolt mj roston stve:
Hozzvalk: 600 g sertsmj, 3 dl szraz fehrbor, 10 g fokhagyma rlt majornna.
Elksztse: A mjat felszeleteljk. A borba beletesszk a sztzzott fokhagymt s a majornnt, majd ebben a pclben a mjat 6-8 rn t jgszekrnyben rleljk. A lecsepegtetett mjszeleteket tforrstott bordzott ntttvas lapon vagy rostlyon, fasznparzs felett rostlyon, vagy teflonserpenyoben egyb hoforrs felett megstjk. Az elkszlt mjat csak a tnyron szzuk meg. Paprika-paradicsom saltt s mustrt adjunk hozz.
Brassoi csrkezza:
Hozzvalok: 50 dkg csrkezza, 60 dkg ftt burgonya, 0.8 dl olaj, 12 dkg vrshagyma, 3 gerezd fokhagyma, fl csokor petrezselyem, rlt bors, s.
Elkzsts: A megtisztitott megmosott csirkezzt szott vzben puhra fzzk s leszrjk.A burgonyt hjban megfzzk, megtiszttjuk s karikra vgjuk. Serpenyben felhevtjk az olajat, az aprra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk, hozzadjuk a zzott fokhagymt s a zzt. Sval, rlt borssal, petrezselyemmel zesitjk s 1-2 percig pirtjuk. Ekkor beletesszk a burgonyt, gyelve arra, hogy ne trjn, pirosra pirtjuk. Savanysggal tlaljuk.
rdngs csrkemj:
Hozzvalk: 50 dkg csrkemjat (szv nlkl ) 5 dkg fstlt szalonnt, 1 dl szrazbort, 1 evkanl mustrt, kell mg hozz 1 teskanl paradicsompr, cspspaprika, rltbors s zls szerint s.
Elkszts: A vkonyra vgott szalonnaszeletkket megolvasztom, hogy kivnatosan szint vesztse, zsrjt kivnsgunkra kiadja, majd ezekutn rvetem a mjat. Pr percnyi pirts utn finoman kevergetve, hogy egysgesen kivilgosodjon a mj, kell tisztelettel megitatom vrsborral, belekeverem a paradicsomprt s a csipspaprikt, megszrom az rlt borssal. sszeforralom, idnknt szeretettel megkavarom, vigyzva, hogy sokig ne melegedjen mert kemny lesz, s csak akkor szom amikor az tel elkszlt! Burgonyalepny a hozzill kret, de a saltrl sem szabad megfelejtkezni.
Piritott csrkemj:
Hozzvalk: 50 dkg csrkemj kell (szv nlkl) 15 dkg gomba, 2-2 kisebb paradicsom s vrshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evkanl olaj, 0,5 dl vrsbor, 1 teskanl konyak, kshegynyi rlt bors, -bazsalikom, -kakukkf, s a vgn zls szerint s.
Elkszts: A forr olajon aranysrgra pirtott vrshagymra vetett szeletelt gombt fed nlkl pr percig prolom. Ezek utn rdobom a kockkra vgott paradicsomot s az sszes fszert. Addig pirtom mig mrts srsg nem lesz. A mrtsra helyezem az aprtott csrkemjat, a zzott fokhagymval lland kevers mellett a mj szne vesztsig (fehredsig) stm, majd alntm a bort s a konyakot. Vgezetl jl sszeforralom s burgonyakrokettel, vagy burgonyalngossal tlalom. Csak a tnyron szom!
Trkonyos mjragu:
Hozzvalk: 50 dkg csrkemj (sziv nlkl) 2 dl tejszin, 2 db ecetes uborka, 2 paradicsompaprika, 2 tojs, 1 hsleveskocka, 1 gerezd fokhagyma, 4-5 evkanl liszt, 1 evkanl szritott trkony, 1 mokkskanl majoranna, 0,5 dl olaj, s.
Elkszts: A vkony metltre vgott csirkemjat forr olajon ers tzn lepiritom, hogy szint vesztse, hozzadom a zzott fokhagymt majd fl liter vzzel felntve belemorzsolom a hsleveskockt s fed alatt felforralom. Kzben a tojsokat habosra verve sszekeverem a liszttel s egy mokkskanllal a forrsba lv telbe szaggatom. Ha a galuska megftt (a levesnk tetejre fel jtt) hozzadom a kockra vgott paradicsompaprikt s az ecetes uborkt valamint a trkonyt s a majorannt. Egy-kt percnyi bugyogs utn hozzkeverem a tejszint (a technolgia ismert, remlem) s vgezetl sszeforralom. Hasbburgonyt knlok hozz.
Csrkemj roston:
Hozzvalk: 50 dg csrkemj, 15 dkg csszrszalonna, 1 teskanl majoranna, rlt bors, s mustr.
Elkszts: A vkony szeletekre vgott csszrszalonnt akkora egysgekre szabdaljuk, hogy az egyenknt megborsozott, majorannval megknlt , mustrral megkent mjdarabokat belecsomagolhassuk s hogy ne tudjon sztesni hstvel sszetzzk. A felforrstott grillst rcsra egymsmell tve nhny percnyi sts utn megfordtjuk. A msik oldal stse majdnem feleannyi ideig tart. Sok saltval, mrtssal kinljuk. Csak a tnyron szzuk.
Egzotik liba vagy csirke mj:
Hozzvalk: szemlyenknt 2 nagy libamj, vagy 3-4 csirkemj, szegfszeg, 1 nagy fej vrshagyma, 2 evkanl tea vaj,1 dl tej,s.
Elkszts: Az elksztett mjakat megtzdeljk szegfszeggel. A csirke mjba 2-2 db, a liba mjba 4-5 darabot tehetnk. Vajat forrstunk, aprra vgott vrshagymt megfuttatunk benne. Hozzadjuk a mjat, megpirtjuk hrtelen minden oldalrl. Kevs tejjel felntjk s lefedve proljuk. Mikor megpuhult zsrjra stjk. A mjat csak tlals eltt szzuk meg! Trt burgonyval tlaljuk, s a slt, vajas hagymval. A szegfszegtl nagyon klnleges aromja lesz.
Gombs csrkemj
Hozzvalk: 50 gkg csirkemj, 25 dkg gomba, 10 dkg hsos szalonna, 1 nagy fej hagyma, olaj, pirospaprika, s, vagy fszerkeverk zls szerint.
Elkszts: A hagymt, a szalonnt apr kockra vgom, vilgosra pirtom. Hozzadom a gombt, majd kis id mlva a mjat. Ha konzerv gombt hasznlok, egyszerre teszem a gombt s a mjat a hagymra. Ha megslt, megszrom kevs pirospaprikval, s fszerezem. Krumpliprvel s tkrtojssal a legfinomabb.
Hagyms csrkemj(ngy szemlyre)
Hozzvalk: 1 kg csrkemj (sziv nlkl), 2 fej hagyma, majoranna, bors, olaj; a krethez: 4-5 nagyobb burgonya, margarin, 1 fej hagyma.
Elkszts: Az olajon megproljuk a hagymt, tesznk bele st (nem sokat) s majorannt. Egytt proljuk a fszerekkel, kzben egy kis vizet is ntnk al. Amikor megvegesedett a hagyma, beletesszk a csirkemjat , hozzadunk vizet (de ne lepje el!) s fzzk. Kzben az aprra vgott krumplit megfzzk, amikor megftt, tesznk r margarint, jl megforgatjuk s rtesszk az aprra vgott hagymt. Takarkon proljuk, amg t nem veszi a margarin s a hagyma izt.
Mj velencei mdra:
Elkszts: ssze kell vgni 1/2 kg sertsmjat kis kockkra, bele kell tenni 2 nagy fej aprra vgott hagymt, fl mokkskanlnyi st, kevs rlt borsot, egy babrlevelet, 4 evkanl olvaolajat s lass tzn fedvel letakarva fzzk sajt levben 1/2 rat. Egyszer-ktszer meg kell keverni. A letelt id utn hozz kell nteni 1 pohrnyi (2 dl) szraz fehrbort, 1 evkanalnyi sritett paradicsomot vagy paradicsomlevet, ezzel fel kell forralni egy pillanatra, ha tl hg lenne, akkor nyilt lngon pr percig forralni kell mg, mert a levnek szaftszernek kell lennie. Friss kenyerrel vagy ftt burgonyval lehet tlalni.
Nylmjjal tlttt pulykamell, joghurtos brokkolisaltval:
Hozzvalk (5 szemlyre): 50 dkg pulykamell-fil, 20 dkg nylmj, 1 dl tejszn, 2 tojsfehrje, 1-1 teskanl szrtott kakukkf, morzsolt majornna, rlt fehr bors, s, s 1/2 dl brandy. A brokkolisalthoz: 60 dkg brokkoli, 2 pohr joghurt, 2 evkanl tolaj, s, kevs citroml, rlt bors s kshegynyi szdabikarbna.
Elkszts: A pulykamell-filt kssel sztnyitjuk gy, hogy egy lapot kapjunk belle. Kill szleit levgjuk, a hst kb. 1 cm vastagsgra gyengn kiklopfoljuk, majd szzuk, borsozzuk. A levgott rszeket ktszer tdarljuk, hozzadjuk a tojsfehrjt, a tejsznt, kevs st s borsot, s keverkanllal vagy habvervel ppp keverjk. A ppet vkonyan felkenjk a pulykafilre. Az elzleg konyakkal, kakukkfvel, borssal, majornnval bepcolt s nhny rra htbe tett nylmjat lecsepegtetjk, feldaraboljuk s a pulykamell felnk es rszre hosszban, tmren felhalmozzuk, a hst felgngyljk. A pulykamell-filt elbb szorosan folpack fliba, majd alufliba tekerjk, a kt vgt gondosan lezrjuk. Delikttal zestett, lassan, gyngyzve forr vzbe tesszk, s a hs vastagsgtl fggen 20-40 percig proljuk. Ha ksz, hideg (jeges) vzbe tesszk s kihtjk. Miutn hideg eltel, tancsos a felhasznls eltti este elkszteni, s htbe tenni, mert a tekercs gy jl kifagy, megkt s knny szeletelni. A krtshez a brokkolit kshegynyi szdabikarbnval - hogy zld maradjon - 2-3 percig fzzk, leszrjk s kihtjk. A joghurtot sval, fehr borssal, citromlvel, csipetnyi cukorral s olajjal sszekeverjk, tlalskor a pulykamell-szeletek mell halmozott brokkolira ntjk.
Tejsznben pcolt rntott vaddiszn mj:
Hozzvalk: szemlyenknt 2-3 szelet vaddiszn mj, 3 gerezd fokhagyma a pchoz, + 2 gerezd a tojsba, 2 dl tejszn, liszt, tojs, zsemlemorzsa, s , fehrbors , rlt gymbr, 1/2 dl fehr bor.
Elkszts: A vaddiszn mjat hideg vzben ztatjuk, majd a vizet tbbszr cserljk. A mjrl a nedvessget paprtrlvel leitatjuk. Egyenletes 2 cm vastag szeleteket vgunk . A 2 dl tejsznbe tesszk a 3 gerezd zzott fokhagymt, majd ebbe pcoljuk a mjat nhny rn t. Elksztjk a panirozst. Liszt, felvert tojs, zsemlemorzsa. A felvert tojst nem szzuk, csak a fszerekkel zestjk. A tojshoz sszezzott fokhagymt, fehrborsot, rlt gymbrt s 1/2 dl fehr bort adunk. A szoksos mdon panrozzuk, majd forr olajban stjk - kzepes tznl. A megslt mjszeleteket konyhai paprtrlre szedjk, szzuk. Slt burgonyval, prolt zldsggel forrn tlaljuk.
-=Pacalprklt=-
Hozzvalk: 1 kg tiszttott marhapacal, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zldpaprika, 5 evkanl olaj, 1 evkanl des-nemes pirospaprika, 1 csipet rlt kmny, 1 mokkskanl szrtott majornna
Elkszts: 1. A pacalt tbbszr vltott hideg vzben megmossuk, majd hideg vzben feltesszk fni. Amint felforrt, a vizet lentjk rla, s hideg vzben ismt tmossuk. Ezutn kuktban ss vizet forralunk, beletesszk a pacalt, lezrjuk, s kb. 2 ra alatt puhra fzzk. (Ez norml ednyben kb. 4 rt tartana!) 2. Amg a pacal f, megtiszttjuk a hagymt, a fokhagymt, s aprra vgjuk. A paradicsomot forr vzbe mrtjuk, lehzzuk a hjt s feldaraboljuk. A paprikt megmossuk, kicsumzzuk, felszeleteljk. 3. A kuktt kihtjk, kivesszk a pacalt, s ceruza vkonysg cskokra vgjuk. 4. Az olajat egy nagyobb lbasban felforrstjuk, beletesszk a hagymt, kevergetve megpirtjuk, hozzadjuk a pirospaprikt, felntjk kb. egy dl vzzel. Hozzadjuk a pacalt, a fokhagymt, szzuk, borsozzuk, megszrjuk rlt kmnnyel, majornnval, s kb. fl ra hosszat, lass tzn fzzk, hogy az zek jl sszerjenek, s a leve besrsdjn. Ss vzben ftt burgonyval tlaljuk.
-=Pacalprklt (serts krmmel)=-
Hozzvalk: 2 kg pacal, 2 nagyobb sertskrm, 50 dkg hagyma, majornna, szurokf, borsikaf, bors, s, pirospaprika, 1 dl olaj.
Elksztse: A pacalt s a krmt alaposan megtiszttjuk, a pacalt cskokra, a krmt hrom darabra vgjuk. A hagymt vegesre megpirtjuk, majd pirospaprikval megszrjuk s ntnk r egy kis vizet hogy a paprika nehogy legjen. Ekkor beletesszk a cskokra vgott pacalt, s a darabokra vgott krmt. Majd annyi vizet ntnk r amennyi kt hrom ujjnyival ellepi. s lass tzn, idnknt megkeverve krlbell kt rt fzzk. Amikor mr majdnem megftt megfszerezzk, sval, majornnval, szurokfvel, borsikafvel s borssal. A krmt ha mr megftt kivesszk vigyzva r nehogy sztfjn. Ftt burgonyval, vagy petrezselymes burgonyval tlaljuk. |