Algíri krumpli
Hozzávalók: 4-5 személyre: 60 dkg burgonya, 6 tojás, 60 dkg gesztenyemassza, 15 dkg vaj, liszt, só A meghámozott krumplit főzd meg sós vízben, alaposan szűrd le, törd át, hagyd kihűlni, keverd hozzá két tojás sárgáját és a gesztenyemasszát, s adj hozzá kevés sót. (A maradék fehérjét a többi tojással és egy kis sóval habard össze, s tedd félre.) A jól kikevert masszát (lisztezett deszkán) nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, s nagy pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával vágj belőle korongokat. A tésztadarabokat forgasd lisztbe, majd mártsd meg az elhabart tojásban, s vajon süsd meg mindkét oldalukat.
Bajor burgonya
Hozzávalók:
. 600 g burgonya . 200 g fott házisonka . 1,5 dl tejföl . 2 db tojássárgája . 60 g vaj vagy margarin . 0,5 dl tejszín . só, orölt bors
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfozzük, még melegen meghámozzuk, és ha kihult, karikákra vágjuk. A házisonkát apró kockákra daraboljuk. A tejfölt a tejszínnel, a tojássárgájával, a sóval és az orölt borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk az elokészített burgonyát és a sonkát. Tuzálló edényt a vajjal vagy margarinnal kikenjük, kevés zsemlemorzsával megszórjuk, és a keveréket beleöntjük, tetejére morzsoljuk a maradék zsiradékot, és elomelegített sütoben megsütjük. Önálló ételként vagy köretként adhatjuk. Tetejét ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Burgonyás cukkinirakottas
Elkészítési idő: 32 perc Egy adag: 1735 kJ/415 kcal
Burgonyából és cukkiniból könnyen, gyorsan finom rakottast süthet mikrohullámú készülékben is.
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg cukkíni, 4 evőkanál olívaolaj, só, 30 dkg lágy sajt
Elkészítése: 1. A krumplit hámozza meg, és a héjas cukkínival együtt olyan vékonyan (kb. 2 milliméter) szeletelje fel, mint a chipshez szokás. 2. A zöldségkarikákat felváltva tegye egy mikrohullámú edénybe úgy, hogy a közepén egy kis kört üresen hagy, ugyanis a mikróban az étel a tál közepén kevésbé puhul. 3. Olajjal locsolja meg, kissé sózza. Lefedve, 750 wattal kb. 15 percig vagy 500 wattal kb. 23 percig süsse. Közben kétszer-háromszor óvatosan forgassa át, de ügyeljen rá, hogy a zöldség mindvégig a tál szélén legyen, a közepére ne kerüljön! 4. Végül a lágy sajtot szeletelje fel, fektesse a zöldségrakottas tetejére, és a legnagyobb teljesítménnyel 1-2 perc alatt olvassza rá, de forró grillsütőbe vagy sütőbe is teheti e célból.
Húsos krumplikazal 4 személyre
Hozzávalók: 80 dkg burgonya 20 dkg sült vagy főtt hús 1 fej vöröshagyma 1-1,5 dl húsleves vaj kevés olaj 1 kávéskanál liszt 1 evőkanál zsemlemorzsa reszelt sajt só
Elkészítés: A meghámozott nyers krumplit tökgyalun, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le (a levét csorgasd le), a húst vágd apróra, vagy daráld le, a hagymát lehelletnyi olajon pirítsd aranysárgára. Majd ezeket keverd össze alaposan, sózd, s simítsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét hintsd meg a liszttel, locsold meg a húslevessel, szórd meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd tedd előmelegített sütőbe, s süsd, amíg a teteje meg nem pirul. A tátalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.
MUSTÁROS SÜLT BURGONYA
Hozzávalók /4 személyre/: - 8 db közepes / 4 nagyobb burgonya (1 kg) - 2 evőkanál olaj - 2 evőkanál csípős mustár - 2-4 gerezd fokhagyma - 1 mokkáskanál szárított kakukkfű - só, bors - néhány szál petrezselyem
Elkészítés: A burgonyákat gondosan megmossuk-sikáljuk, szárazra töröljük, hosszanti irányban kettévágjuk, és vágott felületüket, mint a pogácsa tetejét, mélyen bevagdossuk. Simára keverjük az olajat a mustárral, hozzáadjuk a meghámozott, áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és megkenjük vele a fél burgonyákat.Nagyobb tűzálló tálba vagy kisebb tepsibe rakosgatjuk őket, és 180 C-ra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön 40-45 percig, pirosra sütjük (ha nagyon pirulna a tetejük, alufóliával lazán betakarjuk, de át kell sülniük!). A sütőből kivéve néhány percig hűlni hagyjuk, tetejüket meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.Igazán csak frissen jó!Köretként roston sült, natúr húsok, disznótoros mellé kínálhatjuk, önmagában - vegyes salátával, savanyúsággal - finom, könnyű vacsora. TIPP: - Érdemes kisebb burgonyaszemekből készíteni, mert így rövidebb az elkészítési idő. - Készíthetjük úgy is, hogy nyersen felkarikázzuk a meghámozott burgonyát, összekeverjük az öntettel, és sütőedénybe terítve megsütjük.
Parolt savanyu kaposzta tort krumplival, husi korettel vagy hurkaval/kolbasszal
Hozzavalok (a mennyisegek emlekezetbol leirva): savanyu kaposzta 1/2 kg krumpli 1/2 kg barmilyen elore bepanirozott hus, vagy hurka/kolbasz 1-2 baberlevel voroshagyma: kis fej hagyma fele 1 mokkaskanal ecet leheletnyi cukor olaj a parolashoz, suteshoz kb. 15 dkg vaj/margarin
Elkészítés:
Mielott a savanyu kaposztat feltennenk parolni, feltesszuk hideg vizben az elore megmosott krumplit soval fozni.
A savanyu kaposzta megparolasat azzal kezdjuk, hogy a hagymat apro kockakra vagjuk, olajon addig futtatjuk, amig uveges szinu nem lesz, aztan hozzavagjuk a savanyu kaposztat, osszeforgatjuk a hagymaval, nagyon keves vizet teszunk ra es a baberlevelet (esetleg orolt komenyt), lefedve paroljuk addig, amig meg nem puhul. Idonkent ranezunk, hogy le ne egjen, ha szukseges, a folyadek mennyiseget potoljuk. Nem nagyon jo kavargatni surun, hogy a kaposzta szalas maradjon. Ha ugy nez ki, hogy ehetore parolodott, hozzaadjuk az ecetet, cukrot, kicsit meg paroljuk, hogy a cukor elolvadjon. Kostolas, es mar kesz is.
Amig parolodik a kaposzta, elkeszithetjuk a hust is vagy a hurka/kolbaszt.
Mire elkeszul a kaposzta, a krumpli is megfo, egy villaval ellenorizhetjuk, hogy megpuhult-e elegge. Hideg vizben lehutjuk, megpucoljuk, osszetorjuk krumplitorovel, hozzaadunk vajat, jol eldolgozzuk. |