Pizzatszta alaprecept: Hozzvalk 1 nagy tepsi vagy kt kerek, 24 cm tmrj pizzhoz: 2 dl tej, 1 kvskanl cukor, 2 dkg leszt, 40 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 kvskanl s.
Elksztse: A tejet a cukorral meglangyostjuk, beletrdeljk az lesztt, jl elkeverjk, lefedjk, s meleg helyen 10 percig kelesztjk, azaz “felfuttatjuk''.A lisztet, a zsiradkot s a st egy kever tlba tesszk. Hozzadjuk az leszts tejet, s a robotgp dagasztspirljval fnyes-hlyagosra kidolgozzuk. Tiszta konyharuhval letakarjuk, s meleg helyen a ktszeresre, kb. 30 percig kelesztjk. Ezutn az egyes receptek szerint dolgozunk vele tovbb.
Sonks-olvs Hozzvalk 2 kerek pizzhoz: 1 adag pizzatszta, 30 dkg hmozott paradicsom, 20 dkg mozzarella vagy sport sajt, 20 dkg ftt gpsonka, 20-25 szem olvabogy, 5-6 ek. Olaj, 1 mk. Szrtott oregn.
Elksztse: Bedagasztjuk a pizzatsztt, kelni hagyjuk. A paradicsomot sztnyomkodjuk. A sajtot felszeleteljk. A gpsonkt vkony cskokra vgjuk. Az olvabogykat lecsepegtetjk. A sttepsit kikenjk olajjal. A stt elmelegtjk 200 C-ra (gzst: 3. Fokozat).
Elksztse: a tsztt lisztezett deszkn lazn tgyrjuk, s 2 db 24 cm tmrj korongra kinyjtjuk-hzogatjuk, a tepsibe fektetjk, a szleket 2 cm-re felmagastjuk. Villval megszurkljuk, megkenjk olajjal. A tetejkre simtjuk a paradicsomot, elosztjuk rajtuk a sonkt, a sajtot s az olvabogyt, megszrjuk az oreganval, sval, meglocsoljuk a maradk olajjal, s 25-30 percig stjk.
Hagyms pizza Hozzvalk 2 kerek pizzhoz: 1 adag pizzatszta, 1 kg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 olajos ringli, 10 dkg fekete olvabogy, 5-6 ek. Olaj, 1 ek vaj vagy margarin, a nyjtshoz liszt, 1 mk. oregan (szurokf).
Elksztse: A pizzatsztt bedagasztjuk, kelni hagyjuk. A hagymt s a fokhagymt meghmozzuk, a hagymt felkarikzzuk, a fokhagymt ttrjk. A ringlit s az olvabogyt lecsepegtetjk. A sttepsit kikenjk olajjal. A stt elmelegtjk 200 C-ra (gzst: 3. Fokozat).
Elksztse: A vajon vegesre proljuk a hagymt, kiss megszzuk, borsozzuk. A tsztt lisztezett deszkn lazn tgyrjuk, s 2 db 22-24 cm tmrj korongra kinyjtjuk-hzogatjuk, a tepsibe fektetjk, a szleket 2 cm-re felmagastjuk. Villval megszurkljuk, megkenjk olajjal, megrakjuk a hagymval, tetejkre rendezzk a ringliket s az olajbogykat. Megszrjuk az oreganval, meglocsoljuk a maradk olajjal, s a forr stben 25-30 percig stjk.
Mini pizza Hozzvalk 4 szemlyre: 1 adag pizzatszta, 30 dkg kelkposzta, 1 piros hs paprika, 2 srgarpa, 1 ek. Olaj, 15 dkg zldfszeres krmsajt, 1 tojs, 5 dkg reszelt sajt.
Elksztse: A pizzatsztt bedagasztjuk s kelni hagyjuk. A kelkposztt, a paprikt megtiszttjuk, megmossuk, a paprika maghzt kivgjuk s mindkettt cskokra vgjuk. A rpt megtiszttjuk, megmossuk s lereszeljk.
Elksztse: A stt 175 C-ra elmelegtjk. A tsztt lisztezett deszkn tgyrjuk s minipizzt formzunk belle. A szleket 2 cm-re felmagastjuk. Tepsibe rakjuk. Fazkban felforrstunk olajat. Megproljuk benne a zldsgeket, szzuk s borsozzuk. Hozzadjuk a krmsajtot a tojst, s a masszt a 4 pizzn elosszuk. Megszrjuk a reszelt sajttal, s 30 percig – mg a sajt sztolvad stjk.
|