Erdélyi rakott káposzta 6 személyre
Hozzávalók:
50 dkg darált disznóhús 10 dkg füstölt kolbász 10 dkg húsos füstölt szalonna 80 dkg savanyú káposzta 15 dkg rizs 1 fej vöröshagyma 2 dl tejföl 1 gerezd fokhagyma zsiradék pirospaprika bors só
Elkészítés:
Két kanál zsiradékban pirítsd sárgára az apróra vágott hagymát, tedd bele a megtört fokhagymát, a darált húst, sózd, borsozd, hintsd meg egy kávéskanálnyi pirospaprikával, és visszafogott tűzön állandóan keverve pirítsd 10-12 percig. A szalonnát vágd kis kockákra, serpenyőben hevítsd fel, add hozzá a felkarikázott kolbászt, s pirítsd együtt egy-két percig. A rizst párold félig puhára, s csurgasd le. Egy zsiradékkal kikent tűzálló tál aljába teríts el a párolt káposzta harmadát, tedd rá a szalonnás kolbászt, erre jön a káposzta következő harmada meglocsolva a tejföl felével, arra a rizs, majd a pirított hús, végül pedig a maradék káposzta. A tetejét locsold meg a maradék tejföllel, hintsd meg olvasztott zsírral, s középmeleg sütőben párold készre. (Ez kb. egy órát kíván.)
Erdélyi rakottkáposzta
(A jó rakottkáposzta, ahogy az erdélyiek mondják, akkor jó igazán, ha a káposzta házilag, természetes úton lett savanyítva s a borkősav, rézpénz még a közelében sem volt.)
Hozzávalók (külön-külön, kis tálkákban készítjük elő):
-15 dkg rizst megmosunk és zsírba téve, keveset pirítjuk, húslevessel feleresztjük és a sütőbe téve, puhára pároljuk - 20 dkg sovány sertéshúst megmosunk, húsvágóbárddal apróra vagdaljuk, kevés hagymás zsíron lepároljuk és összekeverjük a már puhára főzött rizzsel - lábosban zsírt hevítünk, kisebb fej reszelt vöröshagymát aranysárgára párolunk benne és 30 dkg sovány sertéshúst megmosva és apró kockákra elvagdalva, pörköltnek készítünk el, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprikával meghintve - 25 dkg jóízű, debreceni füstöltkolbászt vékony karikákra elvágunk - 3 db kemény tojást ugyancsak vékony karikákra szeletelünk - 15 dkg húsosabb füstölt szalonnát kisujjnyi vastag kockákra vágunk Elkészítés:
Mély, tűzálló tál belsejét zsírral vastagon megkenünk. 3 ujjnyi magasságban savanyú káposztát teszünk a tálba és a tálnak az oldalait is apró káposztával béleljük ki. Egy réteg kolbászt helyezünk a káposztára és megszórjuk szalonnadarabokkal. Erre ujjnyi vastagon a rizzsel összekevert húst kenjük, majd a sort tojásszeletekkel és pörkölthússal fedjük be. Ezt káposztával borítjuk be és megismételjük a lerakást ugyanebben a sorrendben addig, amig a tál megtelik. Legfelül káposztát teszünk, amelyet megöntözünk 4-5 dl friss tejföllel. A tálat forró sütőbe tesszük és kb. 3/4 óra hosszat lassan sütjük. Abban a tálban adjuk asztalra, amiben készült, de tálalhatjuk előmelegített tálra kiborítva is.
Sváb káposzta
Hozzávalók: 80 dkg sertés dagadó, 150 dkg vecsési savanyú káposzta, 30 dkg füstölt kolbász (kb.),30 dkg rizs, só, bors, őrölt paprika, szemes bors
Elkészítés: Egy megfelelő méretű (12 l) lábast zsírral kikenünk, majd pirospaprikával kevert liszttel a zsíros edényt meghintjük. Kifacsarjuk a káposztát, a levét félretesszük, majd az edény aljára kezdjük hinteni a szálakat, minél lazábban. Az apróra vágott dagadót rétegenként a káposzta közé helyezzük, majd felülre is káposztát szórunk. Vízzel felöntjük, a tetejére helyezzük a szeletelt kolbászt. Lassú tűzön főzzük 1,5 - 2 órán át, majd a káposztalébe áztatott tiszta rizst lecsepegtetés után az ételhez öntjük. Újabb félórát főzzük, figyeljünk a folyadékra is, ha kell káposztalével töltögessünk utána. Az a jó, ha az étel nem tocsog, de nem is ég le. Ez az étel elsősorban télen, vagy nagyon komoly fizikai igénybevétel előtt (aratás, külszíni fejtés) fogyasztható, magas koleszterintartalmú, ugyanakkor C vitamin tartalma jelentős.
Tepsis húsos káposzta
Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált sertéshús, 30 dkg sonka, 8 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dl tejföl, 4-5 ek. olaj, őrölt bors, pirospaprika, só
Elkészítés: A szalonnát és a sonka felét kockára vágjuk, és a káposztával együtt kevés vízben puhára pároljuk. A húst az olajban megpirított hagymával, fokhagymával, borssal és pirospaprikával összedolgozzuk. Olajjal kikent tepsi aljara 1 sor káposztát terítünk, ráhelyezzük a darált húst, betakarjuk a megmaradt sonkaszeletekkel és a káposzta másik felével. Tejföllel meglocsoljuk, majd sütőben megsütjük. |